Nieuws
Het Jules Bordet Instituut, een ziekenhuis van het irisnet, is uitgerust met de modernste apparatuur voor laparoscopische precisiechirurgie.
Een fluorescerend product wordt intraveneus in de patiënt geïnjecteerd en maakt het mogelijk de kwaliteit van de vascularisatie van de weefsels te beoordelen. Het is nu dus mogelijk voor de spijsverteringschirurg om de kwaliteit van een hechting na resectie van een segment van de dikke darm (colectomie) te controleren en na te gaan of de vascularisatie ervan in orde is. Het maakt het ook mogelijk om nauwkeuriger te werk te gaan bij het verwijderen van weefsels en het risico van fistels als gevolg van een slechte vascularisatie te vermijden.
De plastisch chirurg kan deze geavanceerde apparatuur ook gebruiken tijdens borstreconstructies. Het systeem stelt hem in staat om de kwaliteit van de vascularisatie van de weefsels (huid-spierflap die gebruikt wordt om de borsten te reconstrueren) te evalueren en zo het risico van necrose te voorkomen.
In de praktijk maakt de nieuwe apparatuur het mogelijk om twee soorten medische beelden in real time en in hetzelfde vlak samen te voegen. Tijdens de chirurgische ingreep heeft de chirurg dus enerzijds toegang tot de klassieke laparoscopische beelden (visualisatiecamera) van de organen en anderzijds tot fluorescerende beelden, waardoor hij zijn handelingen kan sturen volgens de vaten die de weefsels bevloeien. Een laparoscopiesysteem gecombineerd met een zeer nauwkeurige medische beeldvorming dat momenteel slechts in drie Belgische ziekenhuizen wordt gebruikt.