Nieuws
De Iris Ziekenhuizen Zuid voor de vierde keer op rij bekroond met het label « Babyvriendelijk ziekenhuis »
In 2006 werd het label « Babyvriendelijk ziekenhuis » (IHAB) voor de eerste keer toegekend aan de Iris Ziekenhuizen Zuid. Dat kwaliteitslabel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en UNICEF heeft als doel het beste kapitaal aan gezondheid en welzijn aan te bieden aan de moeders en hun zuigelingen. Het project werd in 1991 opgericht met als hoofddoel het kindersterftecijfer in de wereld te verminderen. Op die manier worden de verpleeginstellingen aangemoedigd om hun zorgen en informatie voor toekomstige ouders voortdurend te verbeteren.
Welke criteria respecteren om in aanmerking te komen voor het label IHAB?
Om het label IHAB te krijgen moeten de ziekenhuizen de vereiste voorwaarden respecteren om borstvoeding aan te moedigen en de indicaties van de « Vrienden van de moeders » volgens met een meer fysiologische benadering van de borstvoeding. Ze moeten ook de families beschermen tegen commerciële invloeden rond babyvoeding.
Initiatieven van de pool Moeder/Kind
« De inkorting van de verblijfsduur op de materniteit heeft ons ertoe verplicht innovatief voor de dag te komen om de kwalitatieve begeleiding verder te garanderen. Er moest vooral op prenataal vlak ingegrepen worden », verklaart Tamara Dedecker, vroedvrouw-coördinatrice perinataliteit in de Iris Ziekenhuizen Zuid.
Zo heeft de pool Moeder/Kind een zorgtraject gedurende de volledige zwangerschap uitgewerkt. « Toekomstige mama's genieten niet enkel een medische opvolging van hun zwangerschap, maar samen met hun partner kunnen ze ook de door het multidisciplinaire team voorgestelde infoavonden bijwonen », benadrukt Tamara Dedecker. Vroedvrouwen, pediatrisch verpleegkundigen, kinesitherapeuten en kinderartsen organiseren wekelijks sessies over uiteenlopende thema's: de bevalling, de eerste levensdagen van de baby, terug naar huis, borstvoeding, of nog, onvoorziene omstandigheden met de baby.
Hoewel het accent vaak op de mama's wordt gelegd, worstelen ook de papa's vaak met vragen over hun rol. Zij kunnen terecht op infoavonden die speciaal voor hen bestemd zijn. Ze worden geleid door een vroedvrouw en een gynaecoloog die buiten de kennis van hun beroep zelf ook vader zijn.
Andere initiatieven hebben enkel betrekking op de borstvoeding, zoals dat van het team "Geboren worden" dat individuele consultaties voor toekomstige ouders voorstelt. Ze maken kennis met een fysiologische benadering van de borstvoeding zodat ze een duidelijke keuze kunnen maken waarbij ze tevens begeleid worden.
Na de geboorte zijn lactatiekundigen aanwezig om de mama's bij te staan en op hun vragen te antwoorden.
De moeders worden ook thuis opgevolgd. De pool Moeder/Kind heeft een stevige samenwerking opgebouwd met verscheidene verenigingen van vroedvrouwen.
Continue inspanningen
De certificering geldt voor de komende vier jaar en de uitdaging zal dus zijn om deze te vernieuwen. In dat opzicht werkt het team reeds aan nieuwe projecten. « Wij hopen workshops over babybad te kunnen voorstellen. Een vaak terugkerende vraag van de mama's….. », aldus de Coördinatrice perinataliteit.