Nieuws
Medisch begeleide voortplanting (MBV) in het irisnet
Onvruchtbaarheid: diverse oorzaken
Onvruchtbaarheid kan te maken hebben met ovulatieproblemen, veranderingen van het sperma, een ziekte van de eileiders, endometriose.… Het feit dat vrouwen op almaar latere leeftijd hun kinderwens willen vervullen, is ook een belangrijke reden waarom meer en meer een beroep gedaan wordt op vruchtbaarheidstechnieken.
Medisch begeleide voortplanting (MBV) - raadpleging en behandeling op één verdieping
Medisch begeleide voortplanting omvat alle technieken die helpen bij de conceptie van een kind: ovariële stimulatie, intra-uteriene inseminatie, in-vitrofertilisatie maar ook spermadonatie, eiceldonatie, draagmoederschap…
De zeer strikte normen voor de ivf-laboratoria hebben tot de nieuwe eenheid MBV in het UMC Sint-Pieter geleid. Met het laboratorium aan de ene en de raadplegingen aan de andere kant is nu een hele ziekenhuisverdieping aan vruchtbaarheid gewijd. De patiënten worden voortaan in een ruimte ontvangen en behandeld die enkel voor hen bestemd is.
Een persoonlijke behandeling door een multidisciplinair team
« Het UMC Sint-Pieter heeft altijd veel belang gehecht aan de psychosociale begeleiding van de patiënten. Bij MBV betekent dat ook respect hebben voor de cultuur en de overtuiging van de patiënten en openstaan voor specifieke vragen die om overleg in teamverband vragen » legt Dr Candice Autin, verantwoordelijke van het Centrum MBV van het UMC Sint-Pieter uit.
Het ivf-centrum van het UMC Sint-Pieter werd in 1981 door professor Leroy opgericht in samenwerking met dr. M. Camus. Het was destijds het eerste Franstalige centrum voor in-vitrofertilisatie en is vandaag het referentiecentrum voor vruchtbaarheid binnen het netwerk van de Brusselse openbare ziekenhuizen.
In de jaren 2000 behandelde het centrum als eerste patiënten met een infectieziekte (hepatitis B, C of hiv).
Eind de jaren 2000 voerde het centrum voor MBV een systeem voor kwaliteitsbeheer in, wat in 2008 met het behalen van het ISO 9001 certificaat bekroond werd.